dutch
international
science
film festival

Voortgezet onderwijs

02 t/m 06
nov 2016
Nijmegen

Website_VO

onderwijsprogramma voortgezet onderwijs

InScience stelt voor kinderen en jongeren een speciaal educatieprogramma samen, met zowel binnen- als buitenschoolse activiteiten. Het festival wil op deze manier een jonge doelgroep (en hun docenten) op een laagdrempelige en aantrekkelijke wijze kennis laten maken met de wondere wereld van wetenschap en kunst.

Centraal staat het medium film: als kunstvorm, als communicatiemiddel en als informatiebron.
Scholen kunnen klassikaal een bezoek brengen aan het festival, maar voor leerlingen en docenten worden er ook na schooltijd veel interessante activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld de studiemiddag Onderzoekend Leren.

Programma

Voor het voortgezet onderwijs biedt InScience speciale programma’s aan die goed aansluiten bij bestaande vakken. Daarnaast doen de programma’s een beroep op de vakoverstijgende vaardigheden van leerlingen zoals kritisch denken. Onderstaand de films uit het programma van 2016.

Filmprogramma A: That Sugar Film
Geschikt voor: onderbouw vmbo/havo/vwo. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Sluit aan bij vakken: Biologie, Engels, CKV, Zorg en welzijn

That Sugar Film kreeg vorig jaar bij InScience een special mention van de Youth Jury en is een documentaire over de gevolgen van het eten van suiker. Acteur en filmmaker Damon Gameau onderzoekt in de film wat het eten van suiker met zijn lichaam doet nadat hij al 2 jaar suikervrij voedsel eet. Na afloop van de film zal een wetenschapper in de zaal met de leerlingen in discussie gaan over de invloed van suiker op onze gezondheid.

Filmprogramma B: (Dis)honesty: the truth about lies
Geschikt voor: 3 en 4 VMBO 3,4,5  havo, 3, 4, 5, 6 vwo. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Sluit onder andere aan bij vakken: Maatschappijleer, Filosofie, Biologie

In (Dis)honesty: the truth about lies kijken we mee over de schouder van Dan Ariely. Deze wetenschapper doet onderzoek naar liegen en oneerlijkheid en probeert vooral te ontdekken welke factoren ervoor kunnen zorgen dat mensen eerlijker zijn. Na afloop zal een onderzoeker in de zaal een verdiepende lezing geven waarbij bijvoorbeeld wordt gediscussieerd met de leerlingen over leugentjes voor bestwil en liegen binnen je beroep.

Filmprogramma C: Bugs
Geschikt voor: bovenbouw  havo/vwo. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Sluit aan bij vakken: Aardrijkskunde, Biologie, Maatschappijleer, Filosofie

De prachtige beelden uit de documentaire Bugs laten zelfs insecten er lekker uit zien. In de film zijn twee koks van het Nordic Food Lab in Denemarken op zoek naar de lekkerste insecten vanuit de hele wereld. Ze reizen naar verre oorden en proberen lokale insecten delicatessen uit. Hierdoor proberen ze om het eten van insecten vanuit een smaak perspectief te bekijken. Na afloop van de film zal een wetenschapper in discussie gaan met de leerlingen over de impact van het eten van insecten vanuit bijvoorbeeld economisch en milieu perspectief.

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact op via educatie@insciencefestival.nl.